Android cihazınız son zamanlarda her zamankinden daha fazla ısınmaya mı başladı? Peki Android aşırı ısınma sorunu nasıl çözülür?
Herhangi bir akıllı telefonun yük altındayken bir miktar ısınması fizik kuralları çerçevesinde normal olarak karşılanabilir ancak cihazınız son zamanlarda alışagelmiş olduğunuzdan daha fazla ısınmaya başladıysa bu, bir tür soruna işaret ediyor olabilir.
Isı, bir elektronik bileşen için genellikle istemediğimiz türden bir durumdur çünkü bileşenin kullanım ömrünün kısalmasına neden olabilir.
Ayrıca ısınma sorununun akıllı telefonunuzun daha yavaş çalışmasına neden olabileceği de unutulmamalıdır çünkü cihazınız, ısınan bileşenleri soğutmak için güç tüketimini kısıtlar.
Neyse ki Geek burada! Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde Android ısınma sorunu ve çözümü ile karşınızdayız!
Android Cihaz Neden Isınır?
Android cihazınızın aşırı ısınmasına neden olabilecek çok sayıda iç ve dış faktör bulunmaktadır
Bu durumda sorun yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalardan cihazınıza bulaşan virüslere ve kullandığınız kılıftan bulunduğunuz ortamın sıcaklığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Dolayısıyla cihazınızdaki ısınma sorununu ortadan kaldırabilmek için öncelikli olarak bu ısınma sorununun neden kaynaklandığını anlamanız gerekir.
Bu sorunun tam olarak hangi sebepten kaynaklandığını anlamak için biraz sezgi gücüne, biraz da deneme – yanılma yapmaya ihtiyaç duyacaksınız.
Burada, oyunların ısınmaya neden olabileceği gibi “şaşırtıcı” bilgiler paylaşarak onlardan uzak durmanız gerektiğini söylemek yerine daha az bilinen ama aynı derecede önemli diğer püf noktalara değineceğiz.
Nitekim saatlerce oyun oynamanın, uzun süre boyunca kamera ile çekimler yapmanın, yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalar kullanmanın ve hızlı şarjın akıllı telefonunuzda ısınmaya neden olacağını muhtemelen biliyorsunuzdur.
O hâlde geleneksel uygulamaların dışında kalan alternatif noktalara değinerek problemi tanımlamaya çalışalım.
Android Aşırı Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?
- Yazılım Güncellemelerini Yükleyin
- Güç Tüketimini İnceleyin
- Kullandığınız Kılıfı Kontrol Edin
- Cihazınızı Sıfırlayın
- Teknik Servis ile İletişime Geçin
Rehberimizin devamında yer alan bu beş adımı teker teker deneyerek ısınma sorununu ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz.
1- Yazılım Güncellemelerini Yükleyin
Çoğumuz akıllı telefonumuzda bir kısmını aylardır kullanmıyor olsak bile onlarca ve hatta bazen yüzlerce uygulama saklarız.
Bu uygulamalardan bazıları onları aktif olarak kullanmasak bile arka planda çalışmaya devam eder.
Eh, muhtemelen arka planda çalışan uygulamaları kapatmanız gerektiğini söylememi bekliyorsunuz ancak modern akıllı telefonlar genellikle bunlarla baş edebilecek şekilde tasarlanır.
Tabii ki arka planda çalışan uygulamaları kısıtlamayı denemeniz de sorunu çözmek için mantıklı bir atılım olacaktır ancak muhtemelen bunu zaten denemişsinizdir.
Yazılım düzeyindeki bazı hatalar çeşitli programların ve işlemlerin olması gerekenden farklı bir şekilde çalışmasına neden olarak cihazınızın aşırı ısınmasına neden olabilir.
Uygulamalar, doğru bir şekilde optimize edilmediklerinde cihazınızın kaynaklarını olması gerekenden çok daha verimsiz bir şekilde kullanabilir.
Örneğin hatalı bir uygulama işlemci üzerine – o sırada ihtiyaç olmasa da – çok fazla yük bindirerek ısınma problemine neden olabilir.
Bu, yalnızca uygulamayı kullanırken olmak zorunda değil çünkü arka planda çalışan uygulamalar da doğru bir şekilde optimize edilmediklerinde arka planda çalışan diğer uygulamalara nazaran olması gerekenden daha fazla güç tüketebilir.
Optimizasyon ile ilişkili hatalar genellikle deneyimsiz ya da düşük bütçeli geliştiricilerin uygulamalarında gözlemlenebilen bir sorun olsa da bazen milyarlarca dolar değere sahip şirketler tarafından geliştirilen uygulamaların da hatalı güncellemelerle bu soruna neden olabileceği unutulmamalıdır.
Özellikle de aniden başlayan bir ısınma sorunundan söz ediyorsanız, göz önüne almak için kayda değer bir ihtimal.
Bu tür bir sorundan etkilenip etkilenmediğinizi anlamak için hem kullandığınız programları hem de işletim sistemini güncellediğinizden ve her zaman güncel tuttuğunuzdan emin olun.
Eğer şu anda güncel olmayan uygulama veya işletim sistemi yazılımı varsa hemen şimdi bunları güncellemeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca bu şekilde bir hata varsa bile henüz yüklediğiniz güncellemede çözülmemiş olabileceğini unutmamanız gerekir. Bu nedenle çeşitli forumlardan başka kullanıcıların da benzer sorunlardan etkilenip etkilenmediğini araştırmak isteyebilirsiniz. Eğer bu yaygın bir sorun gibi gözüküyorsa gelecekteki güncellemeleri beklemeniz gerekecektir.
Ayrıca arka planda çalışan ancak artık kullanmadığınız uygulamaları tek tek tespit ederek bunları kaldırmanızı da öneririm.
Ardından, Android cihazınızı kapatıp birkaç dakika boyunca soğumasını bekleyin ve tekrar çalıştırın.
2- Güç Tüketimini İnceleyin
Yukarıdaki adımla da bağlantılı olarak hangi uygulamanın ne kadar güç tükettiğini kontrol etmek mantıklı bir adım olabilir.
Cihazınıza bağlı olarak izlemeniz gereken adımlar değişiklik gösterebilir ancak genellikle Ayarlar -> Batarya / Pil benzeri bir sıralamayı takip ederek cihazınızın batarya kullanım verilerini görebilirsiniz.
Unutmayın, güç tüketimi ile ısınma arasında önemli bir bağlantı vardır ve bazı uygulamalar fazla miktarda güç tüketiyorsa ısınmanın ardında yatan sorun bu uygulama olabilir.
Eğer arka planda çalışmasına rağmen fazla miktarda güç tüketimi yapan bir uygulama varsa, sorunun bu uygulamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir süre bu uygulamayı devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.
Böylece bir tür deneme – yanılma yöntemi ile sorunun bir uygulama ile ilişkili olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
3- Kullandığınız Kılıfı Kontrol Edin
Cihazınızı olası darbelere karşı korumak için kılıf kullanırken ısınma sorununa katkıda bulunabileceğinizi biliyor muydunuz?
Günümüzde yaygın olarak kullanılan çoğu kılıfın ana malzemesi plastiktir ve bunlar, iyi bir koruma sağlamak için cihazınızın dört bir yanını sıkı bir şekilde sarar ve kavrar.
Bu, kış ayları için önemli bir sorun olmayabilir ancak özellikle de sıcak bir yaz gününde kılıfınız cihazınızın ısı transferini engelleyebilir.
Android cihazınız ısındıkça bu ısıyı dışarı yaymalıdır ancak yalıtkan bir malzemeden yapılmış olan kılıflar bu akışı daha verimsiz hâle getirebilir.
Bu tür bir sorundan etkilenip etkilenmediğinizi anlamak için cihazınızı bir süre kılıf olmadan kullanmanızı öneririm.
Eğer sorun kullandığınız kılıf ile ilgili ise en azından yaz aylarında hava alan malzemelerden yapılmış olan ve ince kılıflar kullanabilirsiniz.
4- Cihazınızı Sıfırlayın
Android cihazınızı teknik servise gönderip birkaç gün boyunca beklemeden önce son kozunuzu oynamak isteyebilirsiniz.
Bazı durumlarda ısınma sorunu hatalı / bozuk dosyalardan, cihazınıza bulaşan virüslerden ve daha karmaşık sistemsel işlemlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Genel anlamda ısınmaya neden olabilecek bariz sorunlardan birine maruz kalmıyorsanız (uzun süre kamera kullanmak, yüksek kaliteli oyunlar oynamak, cihazınızı sıcakta kullanmak vb.) ve yukarıdaki adımlar da herhangi bir işe yaramadıysa cihazınızı sıfırlamayı deneyebilirsiniz.
İlk adımda cihazınızı Ayarlar menüsü üzerinden sıfırlamanız mantıklı olacaktır. Eğer bu bir işe yaramadıysa resmi ROM dosyasını indirerek yazılımı yeniden yüklemek isteyebilirsiniz.
5- Teknik Servis ile İletişime Geçin
Yukarıdaki adımlardan hiçbirisi işe yaramıyorsa ve ısınma sorunu ortadan kalkmıyorsa sorunun büyük olasılıkla donanım tabanlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bu adımda yapmanız gereken şey yetkili teknik servis noktaları ile iletişime geçmek ve profesyonel bir destek talep etmek olacaktır.
Sonuç
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde Android cihazınızda yaşanan ısınma sorununu nasıl çözebileceğinizi ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalıştık.
Yukarıdaki adımları tek tek deneyerek sorunu ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz ancak bazı nadir durumlarda uzman bir teknik servisten destek almanız gerekebilir.
Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.