Bütçe odaklı kurulumların vazgeçilmez bir parçası haline gelen APU nedir, ne işe yarar ve CPU ile arasındaki farklar nelerdir?
CPU Nedir?
CPU (Central Processing Unit), sisteminizdeki işletim sisteminden, programlardan ve diğer bileşenlerden gelen talimatları işleyen ve yürüten bileşendir.
CPU, sisteminizdeki tüm işlemlerin bir parçasıdır ve kendi başına pek çok şey yapabilir ancak belirli görevleri yerine getirmek için özel olarak tasarlanan bir donanım kadar iyi olmayacaktır.
Örneğin oyun oynamak, video düzenlemek veya üç boyutlu modellemeler üzerinde çalışmak gibi yoğun grafik yüklerini işlemek istediğinizde CPU’lar oldukça kötü bir performans gösterir.
Evet, bunu yapabilirler ancak GPU’lar bu tür görevlerde çok daha iyi performans gösterir. Buna karşın GPU’ların pahalı bileşenler olduklarını unutmamak gerekir. Dolayısıyla herkes için haklı bir satın alım olmayacaktır.
Bu nedenle bazı CPU’lar, grafik işleme gerektiren ancak çok fazla grafik işleme gücüne ihtiyaç duymayan bazı görevleri yerine getirebilmek için entegre bir GPU (iGPU) ile birlikte gelir.
APU Nedir?
APU (Accelerated Processing Unit), iGPU olarak da bilinen entegre grafik işlem birimine sahip olan farklı bir CPU türüdür.
APU, 2011 yılında CPU ile GPU teknolojilerini merkezi bir kalıba yerleştirme çabasının bir parçası olarak AMD tarafından geliştirildi.
Bu atılım yalnızca maliyeti azaltmakla kalmadı, aynı zamanda verimliliği de artırdı çünkü CPU ve GPU arasındaki fiziksel mesafenin en aza indirilmesi, daha hızlı veri aktarımını ve daha yüksek performansı mümkün kıldı.
APU, entegre grafik işlem birimine sahip ilk işlemci değildi ancak daha iyi yetenekleri sayesinde işlemcilere belirli çözünürlüklerde ve kare hızlarında oyun oynama yeteneği kazandırdı.
APU’ların merkezinde yatan iGPU teknolojisinin dGPU olarak da bilinen harici grafik işlem birimleri kadar güçlü olmadığını bilmek önemlidir.
Çoğu kullanıcı oyun oynamak, video düzenlemek veya mühendislik programlarını kullanmak için RX 6700 XT veya RTX 3060 gibi harici bir ekran kartına ihtiyaç duyacaktır çünkü APU, bu alanlarda sınırlı bir performansa sahiptir.
Yine de bazı yeni nesil APU’ların birkaç nesil eski GPU’lar kadar iyi bir performansa sahip olduğunu da unutmamak gerekir.
APU ve CPU Arasındaki Farklar Neler?
APU (Accelerated Processing Unit), iGPU olarak da bilinen entegre grafik işlem birimine sahip olan farklı bir CPU türüdür. Bu sayede grafik işleme gücü gerektiren görevlerde CPU’lardan daha iyi performans gösterir.
APU genellikle oyun dışı amaçlarla tasarlanan giriş segment bilgisayarlarda kullanılır ancak farklı bütçe sınıflarına hitap eden daha güçlü özelliklere sahip APU’lar da bulunmaktadır.
APU’lar beslenecek daha az sayıda transistör olduğu için sıradan bir CPU + GPU kombinasyonundan daha az güç tüketir. Bu sayede bütçe odaklı bir sistem toplarken giriş seviyesi bir güç kaynağı bile kullanabilirsiniz. Daha az güç tüketimi dizüstü bilgisayarlarda daha uzun batarya ömrünü de mümkün kılar.
Ayrıca APU’nun entegre grafik işlem birimi nedeniyle aynı özelliklere sahip bir CPU’dan daha pahalı olacağını da unutmamak gerekir.
Bu nedenle APU, kısıtlı bir bütçeye sahip olan kullanıcılar için CPU’dan daha uygun bir seçenek olarak öne çıkar ancak daha yüksek grafik işleme gücüne ihtiyaç duyan kullanıcıların CPU + GPU kurulumuna yönelmesi tavsiye edilir.
APU Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
APU'ların Oyun Performansı Nasıl?
APU mu Daha İyi GPU mu?
APU ile GPU Kullanılabilir mi?
Sizler için hazırladığımız APU rehberimizin sonuna geldik. Umuyoruz ki bu rehberimiz sonrasında APU hakkında iyi bir temel edinmişsinizdir.
Peki siz bu rehberimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.