Yeni bir RAM satın almaya hazırlanırken DIMM ve SODIMM olmak üzere iki farklı bellek modülü türü ile karşılaşmış olmalısınız. Peki ama DIMM ve SODIMM arasındaki fark nedir ve hangisini satın almalısınız?
DIMM ve SODIMM Nedir?
DIMM ve SO-DIMM, birer bellek modülü türüdür.
DIMM terimi Dual Inline Memory Module kelimelerinin kısaltmalarından oluşur ve Çift Sıralı Bellek Modülü anlamına gelir.
SODIMM terimi ise Small Outline Dual Inline Memory Module kelimelerinin kısaltmalarından oluşur ve Küçük Çerçeveli Çift Sıralı Bellek Modülü anlamına gelir.
DIMM ve SODIMM Arasındaki Fark Nedir?
DIMM, daha uzun bir bellek modülüdür ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılır. SODIMM ise daha kısa bir bellek modülüdür ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılır.
Yani DIMM ile SODIMM modülleri arasındaki temel farklılık, farklı şekillere ve uzunluklara sahip olmalarıdır.
Eğer dizüstü bilgisayarınız için yeni bir RAM modülü satın alacaksanız SODIMM modüllerini satın almalısınız.
Eğer masaüstü bilgisayarınız için yeni bir RAM modülü satın alacaksanız DIMM modüllerini satın almalısınız.
Aksi takdirde hatalı şekilde satın aldığınız RAM’leri dizüstü bilgisayarınızda ya da masaüstü bilgisayarınızda kullanmanız mümkün olmayacaktır.
Tabii ki RAM satın alırken dikkate almanız gereken tek faktör DIMM ve SODIMM değildir. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? isimli kapsamlı satın alma rehberimize göz atabilirsiniz.
DIMM Tipi RAM Dizüstü Bilgisayarda Çalışır mı?
Hayır, DIMM tipi RAM modülleri masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için geliştirilmiştir ve birkaç uç örnek haricinde dizüstü bilgisayarlarda kullanılamaz.
SODIMM Tipi RAM Masaüstü Bilgisayarda Çalışır mı?
Hayır, SODIMM tipi RAM modülleri dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiştir ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılamaz.
Sonuç
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu rehberimizde DIMM ve SODIMM arasındaki farkları kısa bir şekilde ele almaya çalıştık.
Kısaca, DIMM ve SODIMM farklı uzunluklara ve şekillere sahiptir.
SODIMM daha küçük bir modül olduğu için yalnızca dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilir. DIMM ise daha uzun bir modüldür ve masaüstü bilgisayarlar ve sunucular ile uyumludur.
Peki siz bu rehberimizde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.