NVIDIA tarafından üretilen ekran kartlarına göz atarken GTX ve RTX terimlerine denk gelmiş olabilirsiniz. Peki GTX ve RTX arasındaki fark nedir?
GTX Nedir?
Giga Texel Shader eXtreme kelimelerinin kısaltmalarından oluşan GTX, NVIDIA tarafından kullanıma sunulan bir ekran kartı serisidir.
Bu isimlendirmede yer alan texel terimi doku haritalarının temel birimini ifade eder. Video oyunlarındaki dokular, tıpkı diğer görüntülerin piksellerden oluşması gibi texel dizilerinden oluşur.
GTX markası altındaki ilk ekran kartı 2005 yılında satışa sunuldu ve o zamandan bu yana giderek daha yaygın hâle geldi.
2022 yılında tanıtılan GTX 1630 gibi bazı modern GTX modellerini bir kenara bırakırsak NVIDIA, 2018 yılından bu yana üst düzey ekran kartları için GTX markası yerine RTX markasını kullanıyor.
RTX Nedir?
Ray Tracing Texel eXtreme kelimelerinin kısaltmalarından oluşan RTX, NVIDIA tarafından 2018 yılından bu yana kullanılan daha yeni bir ekran kartı serisidir.
RTX serisi döneminin orta ve üst segment ekran kartı modellerinden oluşur. GTX serisi ile RTX serisi arasındaki en temel fark, RTX serisinin Işın İzleme (RT) desteğine sahip olmasıdır.
Işın İzleme, ışığın sanal bir ortamda nesnelerle ve yüzeylerle nasıl etkileşime girdiğini simüle ederek oldukça gerçekçi grafikler oluşturmak için kullanılan bir işleme tekniğidir.
Öyle ki nesnelerden seken ışık ışınlarının yolunu izlemeyi ve diğer nesneler tarafından nasıl emildiğini, yansıtıldığını veya kırıldığını hesaplamayı içerir.
Bu konuda farklı yorumlar olsa da genel kabul, ışın izleme teknolojisinin video oyunlarının görünümünü önemli ölçüde geliştirmeyi başardığı yönündedir.
Bu yönü ile gerçek zamanlı ışın izlemenin önemli bir atılım olduğu söylenebilir: Öyle ki NVIDIA’nın GPU markasını değiştirmesini sağlayacak kadar önemli bir atılım.
RTX serisi ekran kartlarında yalnızca ışın izleme işlemlerini daha verimli bir şekilde hesaplamaya adanmış olan özel RT çekirdekleri veya donanım hızlandırıcıları bulunur. GTX serisinde ise bu tür bir donanım yoktur.
GTX ve RTX Arasındaki Fark Nedir?
- RTX serisi Işın İzleme (RT) desteğine sahipken GTX serisi bu desteğe sahip değildir.
- RTX serisi DLSS teknolojisini desteklerken GTX serisi bu desteğe sahip değildir.
- RTX serisi GTX serisinden daha yeni bir marka serisidir.
NVIDIA, günümüzde orta ve üst segment ekran kartlarını GTX yerine RTX markası adı altında tanıtmaktadır. Bu nedenle RTX serisinin daha yeni olmasının yanı sıra daha güçlü ekran kartı modellerinden oluştuğu söylenebilir.
Buna ek olarak RTX serisi ekran kartları Işın İzleme (RT) ve DLSS başta olmak üzere yeni nesil özellikleri desteklerken GTX serisi bu tür bir desteğe sahip değildir.
Hangisini Satın Almalısınız: GTX vs RTX
GTX, günümüzde emekli olmaya hazırlanan bir markadır ve çoğu modeli artık en az birkaç yaşındadır. Amacınız oyun oynamaksa, bütçe sınırlamasına takılmadığınız sürece GTX modellerine bakmak için hiçbir neden bulunmamaktadır.
Günümüzde, bütçeniz buna izin verdiği sürece RTX serisini tercih etmenin daha mantıklı olduğunu söylemem mümkün olacaktır.
RTX 4000 serisinin satışa sunulması ile birlikte RTX 3050, RTX 3060 ve RTX 3070 benzeri bir önceki nesil orta – orta üst segment modeller yakın zamanda daha uygun fiyatlarla bulunabilir hâle gelebilir.
Ayrıca bütçeniz daha geniş bir aralığa sahipse özellikle de güç tüketimi ve performans arasındaki hayranlık uyandırıcı korelasyonu ile RTX 4000 serisini de gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Buna karşın ilk amacınız oyun oynamak değilse, oynamak istediğiniz oyunlar yüksek sistem gereksinimlerine sahip değilse veya bütçe sınırlamasına takılıyorsanız GTX modelleri de temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta yeterli olacaktır.
Tabii ki denklemin bir diğer ucunda AMD’nin varlığını da unutmamak gerekir ancak bu iki marka arasındaki kıyaslamayı bu yazı için uygun görmüyoruz.
Sonuç
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde GTX ve RTX arasındaki temel farkları inceledik. Umuyorum ki bu rehber kararınız için size yardımcı olmuştur.
Peki siz GTX ve RTX modellerinden hangisini daha mantıklı buluyorsunuz ve tercihiniz hangisinden yana olurdu?
Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.