Ölü Piksel nedir, nasıl tespit edilir, nasıl düzelir, garantiye girer mi ve iade sebebi mi? Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde konu hakkında merak edilen noktaları ayrıntılı bir şekilde ele aldık.
Yeni bir monitör ya da dizüstü bilgisayar satın aldığınızda yaşamak isteyeceğiniz son şey, onu kutusundan çıkarır çıkarmaz bir tür hata ile karşılaşmaktır.
Ekrana sahip olan herhangi bir elektronik cihazdan bahsettiğimizde yaygın sorunlardan birisi Ölü Piksel olarak adlandırılan bir çeşit mekanik arıza durumudur.
Piksel Nedir?
Pixel (Piksel) terimi Picture Element kelimelerinin kısaltmasından ortaya çıkmıştır ve çözünürlükten bağımsız olarak herhangi bir elektronik veya dijital görüntünün en küçük bileşenidir.
Esasında bu içeriği pikseller sayesinde okuyorsunuz çünkü bir bilgisayar, akıllı telefon, tablet veya ekrana sahip olan herhangi bir elektronik cihaz kullandığınızda, cihazınızın ekranındaki görüntüleri pikseller oluşturur.
Piksel Nedir? isimli rehberimize göz atarak bu teknolojinin farklı yönleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Ölü Piksel Nedir?
Ölü Piksel, genellikle monitörlerde, televizyonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda ortaya çıkan bir tür mekanik görüntü arızasıdır.
Pikseller, renkleri gösterebilmek için güce ihtiyaç duyar. Bu nedenle monitörünüz kapalı olduğunda ekran olduğu gibi siyah görünür çünkü piksellere güç gitmez.
Birisi ekranınızda bir ölü piksel olduğundan söz ettiğinde esas olarak gücün artık bu piksele ya da piksellere gitmediğinden bahsetmek istiyordur.
Ölü Piksel Nasıl Tespit Edilir?
Cihazınızın ekranında bir ölü piksel olup olmadığını anlamak için genellikle tamamen beyaz bir görüntü açtıktan sonra ekrana yaklaşarak küçük, siyah noktalar olup olmadığını dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
Unutmayın ki ekrana tutunmuş olan tozlar ve kirler de ilk bakışta tıpkı bir ölü piksel gibi görünebilir. Bu nedenle kesin bir karar vermeden önce şüphelendiğiniz noktaları dikkatli bir şekilde temizlemeyi deneyin.
Ekranı temizlemek basit bir süreç gibi gözüküyor olsa da dikkatli bir şekilde davranmazsanız ekranı çizebilir veya koruyucu kaplamaya zarar verebilirsiniz. Bu nedenle Laptop Ekranı Nasıl Temizlenir? isimli rehberimizden yardım almanızı öneririm.
Dikkatli bir tarama sonucunda herhangi bir ölü piksel ile karşılaşmadıysanız şanslısınız ancak bir ya da birden fazla ölü piksel olduğunu tespit ettiyseniz, neler yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Öncelikle, tüm bu tantana ne için? Cihazınızın ekranında neden ölü piksel var ve bu sorunu evde, kendi başınıza ortadan kaldıramaz mısınız?
Ölü Piksel Neden Olur?
Ölü Piksel, genellikle bir üretim hatasından kaynaklanır. Bu süreç üretim maliyetleri ve markanın kendi itibarına yönelik sıkı denetleme politikaları ile yakından bağlantılı olduğu için güvenilir markalardan satın aldığınız ürünlerde ölü piksel ile karşılaşma ihtimaliniz daha düşüktür.
Yine de güvenilir markalardan satın aldığınız ve hatta oldukça üst düzey ürünlerde dâhi ölü piksel ile karşılaşabilirsiniz.
Cihazınızı ilk kez satın aldığınızda herhangi bir ölü piksel fark etmediyseniz ancak sonradan ortaya çıktıysa bu genellikle bir tür fiziksel hasardan kaynaklanır.
Yani cihazınız sert bir darbe aldığında bu, ekranın belirli bir bölümüne güç gitmesinden sorumlu olan dahili bir bileşenin artık çalışmamasına neden olabilir.
Ölü Piksel ve Sıkışmış Piksel Arasındaki Fark Nedir?
Ölü Piksel, pikselin artık güç almadığı ve tüm alt piksellerin kalıcı olarak kapalı olduğu durumdur. Piksel, artık hiçbir renk vermez ve bu nedenle genellikle küçük bir siyah nokta olarak görünür. Genellikle hasar almış bir transistörden kaynaklanır.
Sıkışmış Piksel ise pikselin aydınlatıldığı ancak belirli bir renge takılı kaldığı durumdur. Örneğin monitörünüzde tamamen beyaz veya tamamen mavi bir görüntü de açsanız, kırmızı renge takılı kalmış olan Sıkışmış Piksel her zaman kırmızı renk verecektir.
Ölü Piksel Nasıl Düzelir?
Ne yazık ki ölü piksel sorununu düzeltmenin herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Cihazınızı ilk kez satın aldığınızda ekranda ölü piksel olduğunu fark ettiyseniz değişim, iade veya onarım işlemleri için satın aldığınız mağaza ile iletişime geçebilirsiniz.
Cihazınızı birkaç hafta, ay ya da yıl kullandıktan sonra ölü piksel sorunu ile karşılaşmanız durumunda teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz.
Ölü Piksel Tamir Edilmezse Ne Olur?
Ölü Piksel, cihazınızın ekranındaki görüntü üzerinde yarattığı ufak bir bozulmanın ötesinde ciddi bir sorun değildir ve normal şartlar altında zamanla genişlemez, büyümez ya da artmaz.
Cihazınızda zaman içinde daha fazla sayıda ölü piksel görmeye başlasanız dahi bu, diğer ölü piksellerden kaynaklanmaz.
Bu nedenle zaman zaman dikkatinizi çeken ufak birkaç nokta dışında, cihazınızın ekranında ölü piksel olmasının herhangi bir zararı bulunmaz.
Ölü Piksel İade Sebebi mi?
Cihazınızda ölü piksel sorunu ile karşılaşmanız durumunda neler yapabileceğiniz, ürünü nereden ve nasıl satın aldığınıza ve sorunun ne zaman ortaya çıktığına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
İnternetten Yapılan Alışverişler
6502 Sayılı Tüketi̇ci̇ni̇n Korunması Hakkında Kanun’un Mesafeli Sözleşmeler başlığına göre “Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.”
Bu hak, “Mesafeli Sözleşmeler” başlığı kapsamında yalnızca internet ya da telefon gibi uzaktan yapılan alışverişler için geçerlidir.
Ayrıca aynı maddenin devamında yer alan “Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.” gereğince kullanıcı bu ürünü bu süre içinde kullanmış olsa da iade hakkına sahiptir.
Bazı mağazalar kutusu açılmış, etkinleştirilmiş ve kullanılmış ürünleri iade alamayacağını belirtse de bu yasal değildir. Mağaza, bu iadeyi kabul etmemiş olsa da Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile şikayet oluşturabilir ve yasa gereğince hakkınızı alabilirsiniz.
Mağazadan Yapılan Alışverişler
Kullanıcıların, fiziksel mağazalar üzerinden yaptıkları alışverişlerde mağaza bu şekilde bir politika uygulamadığı sürece koşulsuz iade hakkı yoktur.
İlk 6 Ay İçinde Ortaya Çıkan Sorunlar
Buna ek olarak 6502 Sayılı Tüketi̇ci̇ni̇n Korunması Hakkında Kanun’un Ayıplı Mal başlığına göre bir ürünü satın aldıktan sonraki ilk altı ay içinde ortaya çıkan sorunlarda da kullanıcıların seçimlik hakları devreye girmektedir.
Ayıplı Mal kavramında ürünün hangi ortamdan (fiziksel mağaza, internet, telefon) satın alındığı önem arz etmemektedir.
“Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.”
“Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.”
“Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.”
“(1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.”
Yani ölü piksel ürünü ilk aldığınız andan itibaren varsa veya ilk altı ay içinde oluştuysa; sorun kullanıcı hatasından kaynaklanmıyorsa ve satıcı iade talebinizi kabul etmiyorsa Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile hakkınızı arayabilirsiniz.
Peki ama hem koşulsuz iade için geçerli olan ilk on dört gün hem de ayıplı mal durumunda seçimlik haklar için geçerli olan ilk altı ay geçtiyse ne yapmalısınız?
Ölü Piksel Garanti Kapsamına Girer mi?
Ölü Piksel bir tür mekanik görüntü arızasıdır ancak farklı markalar ve teknik servisler, ürünün garanti kapsamı üzerinde farklı koşullara sahip olabilir.
Bazı markalar tek bir ölü pikseli dâhi kusurlu olarak kabul edip ürünü değiştirirken, bazıları bunu kusurlu olarak kabul etmez ya da en az belirli sayıda ölü piksel olması şartını koşar.
Ayrıca markaların ölü piksele yönelik (ilk bir ay benzeri) süre kısıtlamaları da olabilir. Doğru bir bilgi edinmek adına üretici ya da teknik servis noktası ile iletişime geçmenizi öneririm.
Sonuç
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde özellikle de monitör, televizyon ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarının muzdarip olduğu ölü piksel hakkında merak edilen ayrıntılara göz attık.
Cihazınız yeni ise ve internetten satın aldıysanız ancak ekranında ölü piksel varsa muhtemelen herhangi bir sorun yaşamadan onu değiştirebilirsiniz.
Ancak mağazadan satın alınan ya da iade süresi geçen cihazınızın değişim, iade ya da onarım süreci daha zorlu olacaktır.
Peki siz bu rehberimizde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.