Yeni nesil oyunlar her geçen gün daha fazla miktarda depolama alanına ihtiyaç duyarken PlayStation 5 ile kutudan çıkan dahili depolama birimi bu gereksinimleri karşılamakta zorlanıyor olabilir. Peki PS5’e nasıl SSD takılır ve PS5 ile uyumlu SSD’ler hangileri?
PlayStation 5, bir önceki nesilden çok hızlı bir depolama çözümü olan 825 GB M.2 SSD ile birlikte kutudan çıkıyor.
5,5 GB / sn ham ve 8,0 GB / sn sıkıştırılmış okuma hızına sahip olan bu SSD, pek çok oyuncu bilgisayarında yer alan SSD modellerinden bile çok daha hızlı bir veri aktarım hızı sunuyor.
Bu ise çok daha hızlı yükleme süreleri anlamına geliyor. Nitekim bir alttaki videodan PS4 ile PS5 arasındaki yükleme süresi farkına daha ayrıntılı şekilde göz atabilirsiniz.
825 GB başlangıçta yeterli bir depolama alanı gibi gözükebilir ancak sistem tarafından kullanılan dosyaları hesaba dâhil ettiğimizde kullanılabilir depolama alanı yaklaşık olarak 667,2 GB seviyesine dek düşüyor.
Günümüzde bazı modern oyunların 200 GB dolaylarında yer kapladığını düşünürsek, cihazınızda aynı anda birden fazla oyun barındırmanız durumunda depolama alanınız önemli ölçüde bitecektir.
Bu durumda atabileceğiniz adımlardan birisi PS5’iniz için yeni bir NVMe SSD satın almaktır ancak dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar var çünkü PS5, yalnızca belirli gereksinimleri karşılayan SSD’ler ile uyumlu.
PS5 ile Uyumlu SSD Özellikleri Neler?
- Veri Yolu Standardı: PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe SSD
- Sıralı Okuma Hızı: 5.500 MB / sn ve üstü
- Kapasite: 250 GB – 4 TB
- Soğutma: Heatsink
- Yükselik: 22 mm
- Çerçeve Boyutu: M.2 tipi 2230, 2242, 2260, 2280 veya 22110
- Soket Tipi: Socket 3 (M Anahtarı)
- Soğutma Bloğu Dahil Maksimum Boyut: 110 mm (G) x 25 mm (Y) x 11,25 mm (D)
PS5 için geliştirilen yeni nesil oyunlar, hızlı yükleme sürelerini ve oyunun akıcılığını korumak için PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe SSD ile sunulan yüksek veri aktarım hızı avantajından faydalanıyor. Bu nedenle PCIe Gen3 gibi nispeten daha eski standartlar PS5 tarafından desteklenmemektedir.
Dolayısı ile SSD’nizin PCIe Gen4 standardını desteklediğinden ve en az 5.500 MB / sn sıralı okuma hızına sahip olduğundan emin olmalısınız.
Bu standardı destekleyen SSD’niz en az 250 GB, en fazla ise 4 TB kapasitesinde olmalıdır. Eğer daha küçük ya da daha büyük kapasitelere sahip bir SSD satın alırsanız, bu da desteklenmeyecektir.
SSD’nin verimli bir şekilde ısı dağıtımı yapabilmesi için Heatsink kasa barındırması gerekir. Bazı SSD modelleri halihazırda Heatsink ile birlikte gelir ancak diğerlerinde soğutucu kasanın ayrıca alınması gerekebilir.
SSD’nin fazla ısınması SSD ömrünü önemli ölçüde kısaltacağı için PlayStation tarafından da resmi olarak belirtildiği gibi kullanacağınız SSD’nin soğutucu kasaya sahip olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.
SSD ayrıca 22 mm yüksekliğe sahip olmalıdır. 25 mm yüksekliğe sahip olan modeller uyumsuz olduğu için PS5 ile kullanılamaz.
Son olarak çerçeve boyutu ile ilgili gereksinimler ise M.2 tipi 2230, 2242, 2260, 2280 ve 22110 olarak belirtilmiş durumda.
PS5 ile Uyumlu SSD Modelleri Neler?
- Corsair MP600 Pro LPX
- Crucial P5 Plus
- WD_Black SN850X
- Samsung 980 Pro with Heatsink
- Seagate FireCuda 530
- Sabrent Rocket 4 Plus 4TB
- WD_Black P50 Game Drive
- PNY XLR8 SSD Cover
Bu gereksinimleri karşılayan modelleri tek tek aramak ve incelemek istemiyorsanız yukarıdaki listede yer alan modellerden birisini de tercih edebilirsiniz.
PS5’e Nasıl SSD Takılır?
- Adım 1- Gerekli Ekipmanları Toplayın
- Adım 2- PS5 Bağlantılarını Sökün
- Adım 3- PS5 Standını Çıkarın
- Adım 4- PS5 Kapağını Çıkarın
- Adım 5- SSD Kapağını Kaldırın
- Adım 6- PS5’i Tekrar Birleştirin
Adım 1- Gerekli Ekipmanları Toplayın
Başlamadan önce PlayStation 5’i, yeni SSD’nizi ve tornavida setinizi yanınıza alın. Genellikle düz uçlu ve yıldız uçlu tornavidalara ihtiyaç duyacaksınız ancak boyuttan kaynaklanabilecek problemleri önlemek için bir tornavida seti bulundurmanızı öneririz.
Ayrıca konsolu yan yatırdığınızda yapı tasarımı nedeni ile düz durmayacağından dolayı PS5’in kaymasını önleyecek ahşap benzeri bir zemin kullanmanızı tavsiye ederiz. Son olarak iyi bir aydınlatma altında olduğunuzdan da emin olun, böylece ne yaptığınızı net olarak görebilirsiniz.
Adım 2- PS5 Bağlantılarını Sökün
Başlamadan önce PS5 üzerinde yer alan tüm kabloların ve konnektörlerin söküldüğünden emin olun. İşlem sırasında konsolun kapağını çıkarmanız ve elektronik bileşenlere temas etmeniz gerekeceği için özellikle de güç kablosunun kesinlikle sökülü olduğundan emin olun. Ayrıca takılı olan HDMI ve USB kablolarını da çıkarın.
Adım 3- PS5 Standını Çıkarın
Düz uçlu tornavida yardımı ile PS5’i dik veya yatay konumda tutabilmenizi sağlayan standı tutan vidayı çevirin ve standı çıkarın.
Bu genellikle oldukça kolaydır ancak herhangi bir hasara neden olmadığınızdan emin olmak için sıkı bir baskı uygulamadığınızdan emin olun.
Adım 4- PS5 Kapağını Çıkarın
Bir sonraki adımda M.2 SSD yuvasına erişebilmek için PS5’in yan kapağını çıkarmanız gerekecek. Bunun için öncelikle konsolunuzu PS logosu aşağı bakacak şekilde yan yatırın.
Sonrasında sağ elinizle kapağın sağ alt köşesini, sol elinizle ise kapağın sol üst köşesini kavrayın ve sağ elinizle kapağı yavaşça kaldırın. Sol baş parmağınızı kaydırarak kapağı kaldırırken sol elinizin diğer parmaklarıyla PS5 konsolunuzu sabit tutun.
Bu sırada biraz baskı uygulamanız gerekebilir ancak ne yaptığınızı bildiğiniz sürece hasar verme olasılığınız çok çok düşüktür.
Adım 5- SSD Kapağını Kaldırın
Bir sonraki adımda M.2 yuvasının bağlantı noktası kapağını çıkarmanız gerekiyor. Uyumlu bir tornavidadan yardım alarak vidayı sökün ve kapağı kaldırın.
SSD’nizi 45 derecelik bir açı ile yuvaya yerleştirin ve yavaşça aşağı doğru eğerek yuvaya vidalayın. Bu süreçte baskı uygulamadığınızdan emin olun.
Adım 6- PS5’i Tekrar Birleştirin
Tüm adımları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra PS5 kapağını tekrar monte edin. Bunu yapmak için onu kaydırmanız yeterli olacaktır. Kapak başarılı bir şekilde oturduğunda küçük bir tık sesi duyacaksınız. Son olarak PS5’in standını takın ve ardından güç ve diğer kabloları tekrar bağlayın.
PS5 Yeni SSD Biçimlendirme Nasıl Yapılır?
Yeni SSD’nizi herhangi bir sorun yaşamadan başarılı bir şekilde kurduğunuzda ve PS5’inizi yeniden başlattığınızda SSD’nin biçimlendirilmesi gerektiğine yönelik bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu bildirimde yer alan M.2 SSD’yi Biçimlendir butonuna tıkladığınızda SSD otomatik olarak biçimlendirilecek ve PS5 için yapılandırılacak.
Biçimlendirme genellikle birkaç saniye kadar sürer. Biçimlendirmenin ardından SSD’ninizin hızına yönelik bazı veriler de göreceksiniz.
PS5 SSD Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
PS5 HDD Destekliyor mu?
PS5 Sata SSD Destekliyor mu?
PS5’e SSD Takarsam Garanti Gider mi?
PS5 Kaç GB SSD Destekliyor?
PS5 Üst Kapak Çıkarma Nasıl Yapılır?
Sonuç
Hepsi bu kadar! Bu rehber yardımı ile yalnızca birkaç dakika içerisinde yeni SSD’nizi kurabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz!
Artık yüksek boyutlu oyunları indirirken birkaç defa düşünmenize veya daha yeni oyunlar için “belki bunu da oynamaya devam ederdim” dediğiniz daha eski oyunları silmenize gerek yok!
Yeni SSD’niz ile oynayabileceğiniz yeni oyunlar arıyorsanız, PS5 Türkçe oyunlar listemize de göz atabileceğinizi unutmayın.
Peki siz bu rehberimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.