Yeni bir ekran kartı tercihinde bulunmak pek çok kullanıcı için yorucu bir süreçtir çünkü ele alınması gereken çok sayıda önemli kriter bulunur. Peki bu süreçte öne çıkan kavramlardan birisi olan VRAM nedir, ne işe yarar ve ne kadar önemlidir? Hadi gelin, bazı önemli ayrıntıları mercek altına alalım.
Yeni bir GPU alırken sınırlı bir bütçe ile seçim yaptığınız sürece optimal kararı verebilmek için ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde analiz etmeniz gerekir.
Tabii ki bu süreci en iyi ekran kartları listemize göz atarak daha sorunsuz hale getirebilirsiniz ancak hala bilmeniz gereken önemli noktalar var.
Çoğu kullanıcı mütevazi bir sistem oluşturma eğiliminde olduğundan ekran kartının saf gücüne odaklanmak ve VRAM miktarını göz ardı etmek başlangıçta cazip bir seçenek gibi gözükebilir.
Ne de olsa 4K çözünürlükte oyunlar oynamayacaksanız, fazla miktarda VRAM gerekmez.
Öyle değil mi?
Esasında modern oyun motorları ve ışın izleme gibi yeni nesil teknolojiler VRAM miktarına olan ihtiyacımızı günden güne artırmaya devam ediyor.
VRAM Nedir?
VRAM tıpkı RAM gibi kısa süreli ve geçici bir depolama birimidir.
RAM, CPU’nun verilere daha hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlarken; VRAM de GPU’nun verilere daha hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlar ancak tipik olarak RAM’den daha hızlı ve daha verimli bir şekilde çalışır.
Bir GPU ne kadar fazla VRAM’e sahipse, aynı anda o kadar fazla veriye erişme ve o kadar fazla veriyi işleme yeteneği elde eder. Bu da daha hızlı işleme süreleri ve daha iyi genel performans anlamına gelir.
VRAM direkt olarak grafik birimine entegredir ancak RAM’den farklı olarak, sisteminize veya grafik biriminize VRAM eklemesi yapamazsınız. Yani mevcut ekran kartınızdaki VRAM miktarını artırmanın tek yolu, daha fazla VRAM’e sahip olan başka bir ekran kartı satın almaktır.
RAM hakkında daha fazla bilgi edinmek için RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.
Ne Kadar VRAM Gerekli?
- HD (720p): 2 GB VRAM
- Full HD (1080p): 2 – 6 GB VRAM
- 2K (1440p): 4 – 8 GB VRAM
- 4K (2160p): 8 GB + VRAM
İdeal VRAM miktarı kullanıcının isteklerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Genel bir kural olarak ne kadar fazla VRAM’e sahip olursanız bu o kadar iyidir ancak belirli bir miktardan sonrası sizin için gerekli olmayabileceğinden, ne kadar VRAM’e ihtiyaç duyduğunuzu anlamak, gereksiz bir harcama yapmanızı önleyebilir.
VRAM Kullanımını Belirleyen Faktörler Neler?
- Çözünürlük
- Oyun
- Oyun Ayarları
Peki ihtiyaç duyduğunuz veya duyacağınız VRAM miktarını belirleyen faktörler nelerdir? Gelin, bu maddeleri tek tek ele alalım.
Çözünürlük
Kullandığınız monitörün çözünürlüğü ihtiyaç duyduğunuz VRAM miktarını önemli ölçüde etkiler çünkü daha yüksek çözünürlük, daha fazla karenin işlenmesini gerektirir.
Bu nedenle 4K (3.840 x 2.160) çözünürlüğe sahip bir monitörde oyun oynarken, Full HD (1.920 x 1.080) çözünürlüğe sahip bir monitörde oyun oynamanıza kıyasla daha fazla VRAM kullanılır.
Oyun
Ayrıca oynadığınız oyunlar da ihtiyaç duyulan VRAM miktarını belirlemenin önemli bir parçasıdır çünkü daha detaylı grafiklere sahip oyunlar daha fazla VRAM kullanır.
Bu nedenle Minecraft ve Team Fortress 2 gibi oyunlar Cyberpunk 2077 gibi oyunlara kıyasla daha az miktarda VRAM kullanır.
Oyun Ayarları
Bir oyunun genel grafik kalitesinin kullanılan VRAM miktarını etkilediğini anladığımıza göre, oyunu oynadığınız ayarların da sürecin bir parçası olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.
Cyberpunk 2077 oynarken Ultra ayarları seçerseniz, Low ayarlara nazaran daha fazla VRAM kullanımı gerekecektir çünkü her karenin işlenmesi için daha fazla veri gerekir.
Tabii ki tersi de doğrudur. Oyunun genel grafik ayarlarını düşürerek daha az VRAM tüketilmesini sağlamanız mümkündür.
Bu durumda sisteminizde sahip olmanız tavsiye edilen minimum VRAM miktarını şu şekilde özetlemek mümkün olacaktır:
- HD (720p): 2 GB VRAM
- Full HD (1080p): 2 – 6 GB VRAM
- 2K (1440p): 4 – 8 GB VRAM
- 4K (2160p): 8 GB + VRAM
Tabii ki bu genel kullanıcı düzeyinde temel bir değerlendirmedir çünkü oynadığınız oyunlara ve bu oyunları oynarken kullandığınız ayarlara bağlı olarak daha fazla VRAM’e ihtiyaç duyabilirsiniz.
Peki neden daha fazla VRAM istemelisiniz?
Işın İzleme
Son zamanlarda pek çok AAA oyun Ray Tracing desteği ile birlikte geliyor ve önümüzdeki birkaç sene içerisinde bu desteğin daha yaygın hâle gelmesini beklemek pek de şaşırtıcı olmayacaktır.
Işın İzleme, ışığın sanal bir ortamda nesnelerle ve yüzeylerle nasıl etkileşime girdiğini simüle ederek oldukça gerçekçi grafikler oluşturmak için kullanılan bir işleme tekniğidir.
Öyle ki nesnelerden seken ışık ışınlarının yolunu izlemeyi ve diğer nesneler tarafından nasıl emildiğini, yansıtıldığını veya kırıldığını hesaplamayı içerir.
Her bir ışık ışını kendi hesaplamasını gerektirdiğinden ve bu durum çok fazla veri ürettiğinden ötürü, Ray Tracing, çok fazla VRAM gerektirir.
Gelecekte ışın izleme desteğine sahip oyunlarla daha fazla haşır neşir olmayı planlıyorsanız, daha fazla VRAM sizin için ideal bir anlaşma olacaktır.
Doku ve Kaplama Kalitesi
Son birkaç yıl içerisinde doku ve kaplama kalitesi önemli ölçüde artış gösterdi ve her iki bileşen de GPU tarafından depolanması ve işlenmesi gereken veri miktarına katkıda bulunuyor.
Günümüzün modern oyunlarında 8 GB VRAM zaman zaman 1440p için bile yetersiz hâle gelebiliyor.
Yeni ekran kartınızı bir defa alıp uzun yıllar kullanmak niyetindeyseniz, gelecekteki olası trendi görmeniz ve buna uygun pozisyon almanız doğru bir adım olacaktır.
Oyun Dışı Kullanım
VRAM çoğu kişi için direkt olarak oyunlarla ilgili olsa da, bazı profesyonel uygulamaların ve çözümlerin de tam bir VRAM canavarı olduğunu dile getirebiliriz.
Örneğin sisteminizi zaman zaman makine öğrenimi, üç boyutlu modelleme, video düzenleme ve benzeri oyun dışı profesyonel amaçlarla kullanacaksanız, daha fazla VRAM yararınıza olacaktır.
VRAM Artırılabilir mi?
Hayır, VRAM direkt olarak grafik birimine entegredir ve RAM’den farklı olarak, sisteminize veya grafik biriminize VRAM eklemesi yapamazsınız.
Yani mevcut ekran kartınızdaki VRAM miktarını artırmanın tek yolu, daha fazla VRAM’e sahip olan başka bir ekran kartı satın almaktır.
Sonuç
VRAM tıpkı RAM gibi kısa süreli ve geçici bir depolama birimidir.
Günümüzde oyun motorları, modern işleme teknikleri ve artan doku ve kaplama kalitesi daha fazla VRAM gereksinimini zorunlu hâle getiriyor.
Yeni ekran kartınızı bugün alıp önümüzdeki birkaç sene boyunca keyfinize bakmak istiyorsanız, geleceğin standartlarını şimdiden değerlendirmeniz gerekiyor.
Tavsiyemiz, oynamak istediğiniz modern oyunlar için önerilen VRAM miktarını kontrol etmeniz ve önerilen miktarın %50 ila %100 üstünde miktarda tercih yapmanız olacaktır.
Örneğin oynamak istediğiniz oyunlar ortalama olarak 6 GB VRAM öneriyorsa, 8 ila 12 GB VRAM sizin için ideal bir tercih olabilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin!
2 yorum
Eyer Vram 4 se ve oynadigimiz oyun 6 vram kullaaniyors ne olur
Selam.
Bu durumda oyun ihtiyaç duyduğu tüm verileri VRAM’e yükleyemez. Uygulama hata vermek yerine, veriyi sistemin RAM’inde tutar ve gerektiğinde VRAM’e aktarır. Ne yazık ki bu akış işlemi, VRAM’e nazaran çok daha yavaş işlenir. GPU, grafikleri işlemeye devam etmeden önce verilerin VRAM’e ulaşmasını beklemek zorunda kalır.
Bu bekleme, oyununuzda takılmalara ve tutarsız kare hızlarının ortaya çıkmasına neden olur. Oyun motoru verilerin VRAM’de depolanmasını beklediğinden ve takılmayı azaltamayacağından genellikle bu sorunu önleyemezsiniz. Etkileri hafifletilebilir mi? Elbette. Bunun için grafik ayarlarını olabildiğince düşürmeniz gerekir. 🙂