Güzel bir yemek sipariş ettikten sonra uzun süredir izlemek istediğiniz filmi açmaya çalışırken karşılaşmak isteyeceğiniz son şey düşük bir internet bağlantı hızı olacaktır. Peki ama bu durumla nasıl baş edebilirsiniz? Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde internet hızı arttırma yöntemleri ile karşınızdayız.
Speedtest Global Index verilerine göre Türkiye, sabit internet hızı sıralamasında 111. sırada (ort. 33,89 Mbps) mobil internet hızı sıralamasında ise 69. sırada (ort. 33,10 Mbps) yer alıyor.
Yani ülkemizdeki ortalama internet bağlantı hızı kendi başına yeteri kadar kötü bir durumda iken çeşitli parçaların da denkleme dahil edilmesi, elde ettiğimiz bu performansı daha da kötü bir hale getirebiliyor.
Bilmeniz gereken ilk şey, internet hızını etkileme potansiyeline sahip olan çok sayıda farklı unsurun bulunduğudur.
Neyse ki Geek sizler için burada! Sizler için listelediğimiz kontrol adımlarını tek tek tamamlayarak internet hızınızı en azından şimdikinden biraz daha iyi hale getirmeyi umabilirsiniz.
İnternet Hızı Arttırma Nasıl Yapılır?
- Modeminizin Yerini Değiştirin
- Ethernet Kablosu Kullanın
- 5 GHz Frekansını Kullanın
- Wi-Fi Genişletici Alın
- VPN ve DNS Kullanmayın
- Modeminizi Yeniden Başlatın veya Sıfırlayın
- İnternet Servis Sağlayıcınız ile İletişime Geçin
1- Modeminizin Yerini Değiştirin
Wi-Fi üzerinden internete bağlandığınızda cihazınız ve modeminiz arasında bir tür sinyal alışverişi olur.
Evinizdeki duvar, dolap ve hatta kitaplık gibi çeşitli nesneler bu sinyallerin dağılımını olumsuz etkileyerek bağlantı kalitesini düşürebilir.
Bu nedenle modeminizi evinizde genel olarak nasıl vakit geçirdiğinize bağlı olarak size yakın bir konuma yerleştirmelisiniz.
Örneğin evinizde genellikle odanızda vakit geçiriyorsanız ancak salon odanıza uzaksa, belki de modeminizi odanıza taşımanız daha doğru olabilir.
Ayrıca modeminizi köşede, dolap arasında, dolap altında ya da çekmecede saklamaktan kesinlikle kaçınmalısınız çünkü bu tür engeller sinyal dağılımının bozulmasına neden olabilir.
Bu esasen o kadar önemli bir noktadır ki, çoğu kullanıcı yalnızca kötü bir yer seçiminden ötürü farkında bile olmadan potansiyel hız kaybı yaşar.
2- Ethernet Kablosu Kullanın
Hepimiz kablosuz bağlantı kullanmayı severiz ancak dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar için konuştuğumuzda daha kararlı internet bağlantısı için ethernet kablosu aracılığı ile kablolu bağlantı kullanmak isteyebilirsiniz.
Geçmişte, Wi-Fi vs Ethernet isimli karşılaştırma rehberimizde her iki bağlantı türü arasındaki çeşitli farklılıklara göz atmıştık.
Ethernet, Wi-Fi teknolojisinden daha hızlıdır çünkü kablolu bağlantı sırasında kablosuz bağlantıdan daha az kayıp yaşanır. Ayrıca parazite karşı daha az duyarlıdır ve daha düşük gecikme süresi sunar.
Bu da hem yüksek boyutlu dosyalarla ilgilenenler hem de çevrim içi oyunlar oynayanlar için en uygun seçeneğin Ethernet bağlantısı olduğunu gösterir.
Eh, masaüstü bilgisayarınızda Wi-Fi yerine Ethernet kullanmak yalnızca ufak bir kablo düzenlemesi gerektirir ancak karşılığında internet hızı arttırma gibi çok sayıda avantaj sağlar.
Benzer bir durum her ne kadar taşınabilirliğe odaklansa da genellikle masanızın üzerinde kullandığınız sürece dizüstü bilgisayarınız için de geçerlidir.
3- 5 GHz Frekansını Kullanın
Wi-Fi sinyalleri kanallara bölünmüştür ve modeminiz evinizdeki cihazlarla iletişim kurmak için belirli bir Wi-Fi kanalını kullanır.
Eğer çevrenizde çok sayıda kablosuz ağ varsa – ki muhtemelen vardır – ve onlar da sizinle aynı kanalı kullanıyorsa bu, bağlantı kalitesini olumsuz etkileyecektir.
Her modem bu sorunu farklı şekilde ele alır. Birden fazla cihaz bağlandığında en az parazite sahip olacakları için 1, 6 ve 11 numaralı kanallar denenecektir.
Günümüzde çoğu modem 5 GHz frekansında yayın yapma kabiliyetine sahiptir. Bazıları 2.4 GHz ile 5 GHz frekansını birlikte sunarken, bazıları 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarını ayrı ayrı sunabilir ancak eski modemler ise 5 GHz desteğine sahip olmayabilir.
5 GHz desteğine sahip bir cihazınız varsa modeminizin 5 GHz frekansı üzerinden bağlantı sağlayarak gözle görülür bir performans artışı elde edebilirsiniz.
Bazı modemler 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarını birleştirdiği için ayrıca bir 5 GHz ağı göremeyebilirsiniz. Bu durumda yalnızca ağa bağlanmanız yeterli olacaktır.
Bu tür modemler genellikle 2.4 GHz frekansını devre dışı bırakabilmenize olanak tanır ancak eski cihazlar genellikle yalnızca 2.4 GHz frekansı üzerinden iletişim sağlayabildiği için 2.4 GHz frekansını devre dışı bırakmamanızı öneririz çünkü bu durumda eski cihazlarınızı Wi-Fi ağına bağlamanız mümkün olmayabilir.
Cihazınız 5 GHz desteğine sahipse ancak modeminiz bu desteğe sahip değilse internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek yeni bir modem talep edebilir veya yeni bir modem ya da router satın alabilirsiniz.
4- Wi-Fi Genişletici Alın
Eviniz büyükse ve odalar arasında çok sayıda engel varsa bir Wi-Fi genişletici ya da tekrarlayıcı kullanarak farklı odalardaki bağlantı sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz.
Örneğin bir router alarak bunu kendi odanıza yerleştirebilirsiniz. Router, modeme kablo ile bağlanarak neredeyse kayıpsız bir genişletme sunabilir.
Bu durumda modem ile router arasında bir kablo bağlantısı sağlamanız gerekecektir ancak kablo bağlantısı olmadan Wi-Fi sinyalini genişletmeye odaklanan çözümler de vardır.
Tabii ki ikinci seçenek birinci seçenek kadar etkili olmayacaktır çünkü kablo ile bağlantı kurulması, az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi kaybı aza indirir.
5- VPN ve DNS Kullanmayın
Bazı VPN servisleri açıkça yanlış olmasına rağmen bunun aksini iddia ediyor olsa da VPN kullanmak, internet hızınızın olduğundan daha yavaş hâle gelmesine neden olur.
VPN veya DNS kullanmak zorunda değilseniz, gerekmedikçe bunları kullanmayın. Eğer zaman zaman kullanmanız gerekiyorsa, ihtiyacınız sona erdikten sonra kapatın.
Eğer bir sebepten ötürü – örneğin özel bir iş ağına bağlanırken – sürekli kullanmak zorundaysanız VPN kullanmak kaçınılmaz bir gerçek olarak internet hızınızın olduğundan daha kötü hâle gelmesine neden olacaktır ancak bazı önemli kurallara uyarak bu kaybı en az düzeye indirgeyebilirsiniz:
- VPN Paketinizin Kısıtlamalarını Kontrol Edin
- Farklı Bir VPN Sunucusuna Bağlanın
- Farklı Bir VPN Sağlayıcısı Seçin
6- Modeminizi Yeniden Başlatın veya Sıfırlayın
Bazen internet bağlantı hızınızda yaşanan düşüş geçici bir yazılım sorununa dayanabilir ve bu durumlardan etkilenmediğinizden emin olmanın en ideal çözümü modeminizi güncellemek, sıfırlamak ve yeniden başlatmaktır.
Bunun etkili olacağını garanti edemeyiz ancak hiç denememekten daha iyi bir seçenek olduğu açık bir gerçek.
7- İnternet Servis Sağlayıcınız ile İletişime Geçin
Yukarıdaki adımların hepsini denemiş olmanıza rağmen internet bağlantı hızınız hala beklentinizi karşılamıyorsa, internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçmenizi öneririz.
Sorun, trafik teslim noktasından cihazınıza dek uzanan birkaç ara aşamadan kaynaklanıyor olabilir ve internet servis sağlayıcınız evinize bir teknik ekip göndererek bunu araştırmak isteyebilir.
Ayrıca binanızda farklı bir altyapı sağlayıcısı varsa internet servis sağlayıcınızı da değiştirmek isteyebilirsiniz.
Örneğin Türk Telekom altyapısından memnun değilseniz ancak binanızda Superonline’ın ya da Türknet’in kendi altyapısı varsa onlara da şans vermek isteyebilirsiniz.
Her internet servis sağlayıcısı en azından her bölgede kendi altyapısına sahip olmadığı için A sağlayıcısı ile B sağlayıcısı aynı altyapıyı kullanabilir.
Bu nedenle altyapı farklılığı olmadığı sürece yalnızca sağlayıcılar arasında geçiş yapmak sorununuza çözüm olmayabilir.
İnternet Hızı Nasıl Ölçülür?
Speedtest ve Fast araçlarını kullanarak mevcut internet bağlantı hızınızı ölçebilirsiniz. Sonucun daha tutarlı olması adına her iki araçla da ölçüm yaptıktan sonra bu değerlerin ortalamasını alabilirsiniz ancak tek bir ölçüm de aşağı yukarı doğru bir değer sağlayacaktır.
İnternet Hızı Kaç Olmalı?
İdeal internet bağlantı hızı genellikle 25 Mbps ila 75 Mbps arasındadır. Bu değer aralığının altındaki hızlar video izlerken ya da oyun oynarken çeşitli sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir ancak daha yüksek hıza sahip olmanızda herhangi bir sorun yoktur.
Evde İnternet Hızı Kaç Olmalı?
Evinizdeki sabit internet için alabileceğiniz azami hız desteği, başta bölgenizdeki sonrasında ise binanızdaki ve hatta dairenizdeki altyapı kapsamına göre değişiklik gösterir.
Bu nedenle bazı kullanıcılar en fazla 100 Mbps, 75 Mbps, 50 Mbps, 24 Mbps ve hatta 16 Mbps ile sınırlanırken bazı kullanıcılar 1 Gbps gibi daha uçuk değerler elde edebilirler.
Tabii ki binanızda altyapı olması da bu hızlara ulaşmanız için yeterli değildir çünkü daha fazla ödeme yaparak bu hızlara ulaşmanızı sağlayan paketlerden birisini kullanmanız gerekir.
Ayrıca internetin trafik teslim noktasından birkaç uzun aşama kat ederek dairenize ve oradan da cihazınıza ulaştığı süreçte verim kaybı yaşadığını unutmayın.
Bu nedenle 24 Mbps’lik bir paket satın alsanız da 20 Mbps ve hatta daha düşük bağlantı hızları elde edebilirsiniz.
Sonuç
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde internet hızı arttırma yöntemleri ile karşınızdaydık. Bu kontrol listesini adım adım uyguladığınız takdirde internet bağlantı hızınızda dikkate değer bir artış göreceğinizi umuyoruz.
Peki siz bu rehberimizde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Rehberi okumadan önce elde ettiğiniz internet bağlantı hızını ve okuduktan sonra elde ettiğiniz internet bağlantı hızını hemen aşağıdaki yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.