Günümüzde pek çok kullanıcı FPS ve Hz terimlerini yanlış bir şekilde birbiri yerine kullansa da bu iki terim esasında farklı anlamlara işaret ediyor. Peki FPS ve HZ arasındaki fark nedir?
FPS Nedir?
Frame Per Second yani Saniye Başına Kare anlamına gelen FPS, bir görüntüdeki kare hızını ölçmek için kullanılan terimdir.
FPS, ardışık görüntülerin (veya karelerin) hem yakalanma hem de ekranda görüntülenme sıklığını temsil eder.
Bu bakımdan kare hızının artması görüntü hareketinin de giderek daha düzgün gözükmesi anlamına gelir.
FPS, bir video oyunundan söz ederken de benzer mantıkta çalışır ancak yakalanan görüntülerin görüntülenme hızından ziyade grafik işlemcisi tarafından ekranda işlenen karelerin sıklığını temsil eder.
Yine de bir kullanıcı açısından herhangi bir farktan söz etmek mümkün değildir çünkü her iki durumda da FPS arttıkça görüntü daha akıcı ve pürüzsüz hâle gelir.
Video izlerken görüntünün esasında ardı ardına sıralanmış olan birden çok kareden oluştuğunu duymuş olmalısınız.
Beynimiz, saniyede yaklaşık olarak 10 karenin üzerindeki kareleri tek tek tanımayı bırakır ve bunun yerine bir hareket görür.
FPS hakkında daha farklı bilgiler edinmek için FPS Nedir? Nasıl Artırılır? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.
Hz Nedir?
Yenileme Hızı olarak da bilinen Hz, bir ekranın alınan görüntüyü saniyede kaç kez yenileme yeteneği olduğunu temsil eder.
60 Hz bir ekran her bir pikseli saniyede 60 kez yeniler. 120 Hz bir ekran ise aynı işlemi 120 kez yapar.
60 Hz uzun bir süre boyunca hem monitörler hem de televizyonlar için standarttı ancak günümüzde çok daha yüksek yenileme hızına sahip ekranlar bulabilirsiniz.
FPS ve Hz Arasındaki Fark Nedir?
FPS, bir görüntüdeki kare hızını temsil ederken Hz, bu görüntüyü yansıtan ekranın görüntüyü saniyede kaç kez yenilediğini belirtir.
Yine de bu ikili arasında önemli bir bağ var: Şimdi, 60 Hz monitör ile güçlü bir sistem kullandığınızı varsayarak bir örnek senaryo kuralım:
AAA (Triple-A) Oyun olarak adlandırılan güçlü oyunlarda 90 FPS alıyorsanız ancak monitörünüz 60 Hz ise oyunun görünür hızı aslında 60 FPS olacaktır çünkü görüntü saniyede 90 kez gelirken, bu örneğimizde monitörünüz ancak 60 kez yenilenir.

Esasında, Hz ile FPS arasındaki bu uyuşmazlık durumu Kekeleme veya Yırtılma gibi sorunlara da neden olabilir ancak Uyarlamalı Senkronizasyon Teknolojisi, V-Sync, FreeSync ve G-Sync gibi teknolojiler bu sorunları büyük ölçüde fark etmemenizi sağlar.
Bu konu hakkındaki ayrıntıları şimdilik başka bir içeriğimize bırakalım çünkü içeriği bağlamdan kopuk olarak uzatmak istemiyoruz.
Sonuç
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde FPS ve Hz Arasındaki Fark Nedir? sorusunu mercek altına aldık.
Peki siz bu rehberimizdeki bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sorunuza bir yanıt alabildiniz mi?
Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.